Iberico wangetjes met gegrilde paprika-olijftapenade

Super malse iberico wangetjes in een gegrilde paprika-olijftapenade

 

Aantal personen: 2-4

 

Voorbereiding: 30 minuten

Kooktijd: 3 uur

 

Benodigdheden:
– Kamado
– Dutch oven
– Keukenmachine
– Blender

 

Ingrediënten ibericowang:

  • 1kg Iberico wang
  • 1 Grote wortel
  • 1 Grote gele ui
  • 2 Selderijstengels
  • 5 Tenen knoflook
  • No Rubbish The Looks rub
  • 1el komijn
  • 1el kaneel
  • 1el gerookt paprikapoeder
  • 2 Laurierblaadjes
  • 1 Glas rode wijn
  • 500ml-1L runder- of kippenbouillon
  • Vers stokbrood
  • Verse peterselie

 

Ingrediënten tapenade:

  • Zwarte olijven zonder pit
  • Gegrilde paprika (vers maken) of uit pot
  • Goede olijfolie
  • 1el kappertjes
  • 1tl citroensap
  • 1tl knoflookpoeder
  • 1tl uienpoeder
  • 0,5tl kardemom
  • 0,5tl komijn
  • Zout en peper

Wat moet je doen?

 

  1. Maak de iberico wang schoon en zet royaal in de kruiden van No Rubbish, The Looks
  2. Snijd de wortel, ui, knoflook en selderij klein.
  3. Verwarm de barbecue tot 220 graden en plaats de Dutch oven. Voeg een scheut olijfolie toe en bak de iberico wang aan beide kanten aan tot er een mooi bruin laagje ontstaan. Haal ze uit de pan.
  4. In dezelfde pan voeg je nu groente toe, samen met knoflook, komijn, kaneel en paprikapoeder. Bak goed aan. De iberico wang mag nu terug in de pan. Schenk een glas rode wijn erbij en laat dit 2 minuten pruttelen. Schenk nu een halve liter bouillon erbij en leg er twee laurierblaadjes in. De wang moet onder vocht komen te staan. Voeg anders nog wat extra bouillon toe. Sluit de luchttoevoer een stuk af zodat de temperatuur kan dalen naar 140-150 graden. Laat dit afgedekt anderhalf uur staan met deksel op de pan.
  5. Nu gaan we de tapenade maken. Meng alle ingredienten in de keukenmachine. Maak het zo fijn als dat je zelf lekker vindt. Proef en speel met de smaak. Zet weg totdat de iberico wang klaar is.
  6. Na 1,5 uur langzaam garen kun je kijken of je de wang als zachtjes uit elkaar kunt trekken. Is dit nog niet het geval dan wacht je nog een half uurtje. Is het klaar? Haal het vlees uit de pan en pak het even in in de aluminiumfolie zodat het niet afkoelt.
  7. We maken nu de saus door met een blender een gladde saus te creëren. Als het goed is, is de smaak vol en lekker zoutig.
  8. Snijd nu de verse stokbrood in mooie slices. Heb je tijd over dan zou ik ieder stukje even kort grillen voor dat heerlijke krokantje.
  9. We maken het heerlijke hapje als volgt: stokbroodje, tapenade, half stukje wang, saus en top dit af met wat verse peterselie.

 

@biggerbetterbastard