Basisrecept Beefhammer

 

Aantal personen: 8

 

Voorbereiding: 30 minuten

Kooktijd: 480 minuten

 

Benodigdheden:
– Kamado L
– Rookhout geschikt voor rund
– Aluminiumfolie of butchers paper
– Kernthermometer
– Lekbak

 

Ingrediënten:

  • Beefhammer
  • Kruidenrub No rubbish naked gun powder
  • Olijfolie
  • 250gr roomboter

 

Wat moet je doen?

 

  1. Dit is meer dan een goed basisrecept om een mooie beefhammer te kunnen bereiden. Een prachtig stuk runderschenkel waarmee je iedere show steelt. Je kan zelf experimenteren met rookhout, kruidencombinaties, maar bijvoorbeeld ook injecteren van het vlees.
  2. Maak de beefhammer schoon. Grote stukken vet en silverskin snijd je weg. Maak de barbecue klaar op 100-110 graden indirect. Olie de beefhammer in en zet royaal in de kruidenrub. Plaats voldoende rookhout in de kamado. Ik koos voor 3 grote chunks van whiskyvat. Plaats een lekbak met een flinke scheut water onder het rooster en ze de beefhammer in de kamado. Het kan een uitdaging zijn om je deksel dicht te krijgen aangezien de hammer een erg hoog product is. Met wat passen en meten krijg je de bovenkant van het bot mooi tot in de topvent. Past het niet, zaag dan een stuk van het bot af.
  3. Laat de beefhammer circa 1,5-2uur roken. Indien de bark nog niet mooi hard en droog is kun je de runderschenkel nog even laten staan. Pak het vlees samen met de roomboter in met de aluminiumfolie/butchers paper en prik de thermometer goed in het dikste deel van de beefhammer. De barbecue mag nu naar 140-150 graden. Laat een aantal uur garen tot de kerntemperatuur van van de beefhammer op 94-97 graden is. Test met een sateprikker of het vlees boterzacht is.
  4. Laat het vlees een half uurtje rusten voordat je het uit elkaar trekt met twee vorken of speciale klauwen. Eet smakelijk.

 

@biggerbetterbastard