Vitello tonnato

Aantal personen

6

Bereidingstijd

3 uur

Inleiding of korte beschrijving

Vitello tonnato is een klassiek Italiaans gerecht en ik ben er zelf gek op! Zelf maakte ik tijdens feestdagen wel eerder vitello tonnato, maar dan vaak met varkensfricandeau.

 

De echte klassieke vitello tonnato wordt echter gemaakt met kalfsvlees. Hoewel ze dat kalfsvlees in Italië pocheren, maak ik deze kalfsmuis natuurlijk op de BBQ klaar.

 

Ik gebruik de No Mercy rub van No Rubbish, omdat daar een mooie koffie smaak in zit. Die zorgt straks voor een lekkere, diepe smaak aan het zachte kalfsvlees. Samen met de zoute tonijnsaus vond ik dit de perfecte combinatie van smaken en texturen, echt top als voorgerecht tijdens de feestdagen!

Ingrediëntenlijst en benodigdheden

1 kalfsmuis (ongeveer 1 kg)

1 blik tonijn in olie (ongeveer 150g), uitgelekt

2 eetlepels olijfolie

2 eetlepel No Rubbish No Meercy coffee rub

1 eetlepel kappertjes

2 eetlepels mayonaise

1 eetlepel Dijon mosterd

Sap van 1 citroen

Hickory rookhout

Gemengde rucola sla

Citroenschil, voor garnering

Kapperappeltjes, voor garnering

Verse basilicum voor garnering

Zout en peper naar smaak

Voorbereiding

Wrijf de kalfsmuis in met olijfolie en bestrooi daarna met de No Mercyrub.

 

Maak je BBQ klaar voor indirecte bereiding op zo’n 100°C. Voeg het hickory rookhout toe.

Bereiding

Plaats de kalfsmuis op het rooster en rook indirect bij 100°C tot een kerntemperatuur van 52°C.

 

Meng in een kom de mayonaise, Dijon mosterd, citroensap, kappertjes, zout, peper en de uitgelekte tonijn uit blik. Dit wordt je tonijnsaus.

 

Pureer alle ingrediënten met een staafmixer. Afhankelijk van wat je lekker vindt, kun je de saus wat groffer of juist lekker fijn maken.

 

Als de kalfsmuis een kerntemperatuur van 52°C heeft bereikt, haal je hem van de BBQ en laat je hem 10 minuten rusten.

 

Snijd de kalfsmuis dan met een goed scherp met in flinterdunne plakjes. Leg de plakjes in de koelkast tot gebruik.

Serveren

Lepel wat tonijnsaus op een groot bord. Leg hierop een bedje van gemengde sla. Schik de kalfsmuis op de sla.

 

Lepel nog wat van de tonijnsaus op het vlees, garneer met verse basilicum en kapperappeltjes. Rasp wat citroenschil erover voor een frisse, aromatische touch. Eetsmakelijk!