Ingrediënten

Paprikapoeder
wordt gemaakt van gedroogde en/of gerookte gemalen paprika’s. Dit zijn niet de bekende blokvormige rode paprika’s, maar van een speciale puntige soort die 12-15 cm lang wordt en die hun smaak alleen goed ontwikkelen in een vrij warm en droog klimaat. Dit is vaak een ander ras van dezelfde soort dan de Spaanse peper die milder van smaak is. Hoe lichter de paprika’s van kleur zijn, hoe beter de kwaliteit van het poeder wordt. Verse paprikapoeder is diep- tot helderrood; veroudering en smaakverlies van het poeder kunnen zichtbaar worden aan een verkleuring naar lichtbruin

Knoflook
is een bolgewas en is vooral bekend als ingrediënt in de Franse en mediterrane keuken. De knoflook is familie van de ui en bieslook. Sativum in de taxonomische naam staat voor gecultiveerd, in het wild is de knoflook dan ook niet aan te treffen; de knoflook stamt waarschijnlijk af van Allium longicuspis, dat in Zuid-West Azië in het wild groeit. Knoflook is een kruid met een zeer doordringende smaak en geur. Knoflook is rijk aan vitamine B en mineralen.

Gember
ook wel djahé genoemd, is een specerij dat veel in de Aziatische keuken wordt gebruikt en ook vandaar afkomstig is. Alleen de wortel van de plant wordt gebruikt. De jonge wortel is sappig en heeft een milde smaak. De oudere wortel is droger en krijgt al een houtachtige structuur. Gember bevat veel magnesium en fosfor.

Laurier
is een kruid afkomstig van de laurierboom of -struik die in de landen rondom de Middellandse Zee voorkomt. De bladeren van de laurierboom of -struik zijn ongeveer 5 cm lang en deze worden als kruid gebruikt. Laurier heeft een specifiek aroma.Laurier wordt meestal gedroogd aangeboden, maar ook vers geplukte bladeren kunnen goed worden gebruikt. De gedroogde blaadjes moeten nog groen zijn; bladeren met een gele of bruine kleur zijn te oud. Laurier moet zo vroeg als mogelijk in het kookproces worden toegevoegd. Voor het serveren moeten de blaadjes uit het gerecht gehaald worden, omdat ze hard blijven.

Rietsuiker
wordt gewonnen uit het sap van de stengel van suikerriet. Rietsuiker wordt korter gecentrifugeerd dan kristalsuiker, waardoor een klein beetje donkerbruine stroop (melasse) achter blijft. Die stroop geeft de kleur aan de suiker.
Rietsuiker bevat een heel klein beetje mineralen. Deze hoeveelheid is zo laag dat dit geen bijdrage levert aan het halen van de dagelijkse aanbevelingen.

Peper
is een in de keuken gebruikte specerij met een zeer scherpe smaak. Peper groeit als bessen aan de tropische peperplant, Piper nigrum. De scherpe smaak van zwarte peperkorrels ontstaat door het bestanddeel piperine. Peper bestaat in verschillende kleurvarianten, zwart, wit, groen en rood.

Zeezout
wordt gewonnen door zeewater in te dampen en wordt gebruikt als een ingrediënt in de keuken en sommige cosmetische producten.In het zeewater bevinden zich diverse zouten in opgeloste toestand. Eén liter zeewater bevat ongeveer 35 gram zouten.

Komijn (Cuminum cyminum)
is een plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). De plant wordt toegepast als specerij met een lichte nootsmaak, afkomstig van een plant met fijne smalle blaadjes die op venkel lijken. De plant zelf heeft dunne stengels die tot 30 cm hoog kunnen worden en lila of witte bloemen hebben. Botanisch gezien zijn de “zaden” eigenlijk een (tweedelige) splitvrucht, net als bij karwij en andere schermbloemen.

Chilipoeder
is een poeder van gedroogde chilipepers, soms aangevuld met andere specerijen. Het wordt gebruikt om gerechten pittiger te maken en komt veel voor in de Aziatische en Latijns-Amerikaanse keuken.Chilipoeder wordt voornamelijk gemaakt van verpulverde gedroogde chilipeper, doorgaans van meerdere soorten. Dit kan aangevuld worden met andere specerijen als komijn, paprikapoeder, knoflookpoeder, oregano en zout. De meestgebruikte chili’s voor chilipoeder zijn de rode chilipeper en de cayennepeper, maar ook andere pepers kunnen worden gebruikt. Daardoor zal het ene chilipoeder pittiger smaken dan het andere.

Ui (Allium cepa)
ook wel ajuin of juin genoemd in Zuid-Nederland en Vlaanderen, en siepel in Noord-Nederland) wordt meestal gebruikt voor Allium cepa, ook de tuinui genoemd. Het is een plant uit de lookfamilie, Alliaceae. Het is een groente.Uien hebben een sterke smaak en geur, die verminderen bij verhitting. Ze hebben in het algemeen een papierachtig buitenste vel over een gelaagde kern. Ze worden wereldwijd gebruikt in de keuken en bestaan in allerlei vormen en kleuren

Wasabi is een zeer scherpe specerij uit de Japanse keuken, die vaak gebruikt wordt bij sushi– en andere visgerechten.De op mosterd gelijkende substantie wordt gemaakt van de wortelstam van de Wasabia japonica (synoniemEutrema japonicum). De smaak van echte wasabi is anders dan die van mierikswortel en echte wasabi heeft een opvallend groene kleur. Imitatiewasabi wordt onder meer in tubes en in poedervorm op de markt gebracht. Het voordeel van echte wasabi is dat deze minder scherp is en dat deze scherpe smaak niet zo lang aanhoudt als bij andere scherpe specerijen zoals rode pepers. Na het doorslikken van wasabi is de scherpe smaak meteen weg.

Saffraan is een specerij die gewonnen wordt uit de saffraankrokus (Crocus sativus) Voor de kostbare saffraan worden delen van de stampers handmatig geoogst: de stijlen en de stempels, die zowel smaak- als kleurstof zijn. De meeldraden van de saffraankrokus hebben geen culinaire waarde.

Roken
is het bewerken van voedsel door het in rook van smeulend hout te hangen. Niet alleen vis en vlees wordt gerookt; het proces wordt ook gebruikt om rooksmaak te geven aan kaas, groente, tofoe, zout en ingrediënten voor dranken, zoals whisky en thee (lapsang souchong).Roken is een eeuwenoud proces om voedsel te conserveren. Vis en vlees werden vroeger niet zozeer voor de smaak gerookt, maar om het voedsel langer te kunnen bewaren. Tegenwoordig gebeurt het vooral voor de bijzondere rooksmaak.

Houtskool
(Latijn: carbo), ofwel verkoling van hout, ontleent zijn betekenis aan de ontleding (pyrolyse) van hout. Het gaat om een bewerking waarbij hout wordt verhit op een zodanige wijze dat slechts een beperkte hoeveelheid zuurstof kan toetreden. Het grootste deel van het hout verbrandt dan niet en de vluchtige bestanddelen verdampen. In tegenstelling tot hout, dat uit complexe moleculen bestaat, is houtskool nagenoeg zuiver koolstof. Houtskool komt chemisch dicht bij steenkool of steenkoolcokes of turfcokes.

Bieslook (Allium schoenoprasum) (ook: pijpgras)
is een plant uit de lookfamilie (Alliaceae). De plant is verwant aan bolgewassen als ui, prei en knoflook.

Peterselie (Petroselinum crispum)
is een tweejarige, winterharde, kruidachtige plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae).

Echte marjolein (Origanum majorana, synoniem: Majorana hortensis)
is een plant uit de lipbloemenfamilie. De soort staat ook wel bekend als majoraan of worstkruid.De echte marjolein is afkomstig uit het oosten van het Middellandse Zeegebied. De plant is reeds sinds de oudheid bekend in Europa. Marjolein heeft een intens aroma, dat aan tijm doet denken, maar zachter van smaak en zoeter is. Het kruid wordt voornamelijk gebruikt bij de bereiding van worsten, maar past ook uitstekend bij witte bonen, aardappelgerechten, zuurkool, gehakt, varkensvlees, vleespastei, wild en gevogelte en in tomatensaus

Oregano
wordt vaak gedroogd gebruikt en heeft een kruidige smaak. Het kruid is afkomstig van een kleine plant die ook in Nederland groeit. Oregano is een smaakmaker die veel gebruikt wordt in de Italiaanse keuken bij de bereiding van pizza’s en pasta’s. Oregano wordt ook wel ‘wilde marjolein’ genoemd maar marjolein is wat zachter van smaak.

Koriander (Coriandrum sativum)
is een plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). De plant wordt ook wel ‘ketoembar’, ‘coander’ of ‘wantsenkruid’ genoemd. Het is een specerij die in veel verschillende keukens wordt gebruikt. De specerij komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied. Koriander is een eenjarige plant.

Kardemom (Elettaria cardamomum)
is familie van gember. Het is ook bekend onder de naam groene kardemom.In de keuken worden de zaden en vaak omwille van de prijs ook de zaaddozen gebruikt. Kardemom heeft een zoete, scherpe geur en smaakt naar bergamot, citroen en kamfer.Kardemom wordt onder andere in koek (speculaas), gebak, toetjes (bijvoorbeeld havermoutpap) en curry’s toegepast. Het eten van kardemom zou een gunstige uitwerking hebben op maagklachten. Daarnaast zou het de eetlust bevorderen en heeft het een zuiverende werking op de adem.

Cayennepeper
is een cultivar (een geregistreerd plantenras) van Capsicum annuum, een plantensoort uit de nachtschadefamilie (Solanaceae).[1] Onder cayennepeper wordt ook Capsicum frutescens verstaan, een soort die volgens sommige biologen synoniem is aan C. annuum. Cayennepeper is een van de vele soorten chilipepers en zijn vruchten worden gebruikt als specerij. De vruchten worden gedroogd en vermalen, of verpulverd en tot cakes gebakken, die vervolgens worden gemalen en gezeefd tot poeder. Cayennepeper dankt zijn naam aan Cayenne, de hoofdstad van Frans-Guyana.

Galangal
is familie van de gember. Het heeft een sterke smaak die iets weg heeft van kruidnagel. Het wordt meestal gebruikt als hallucinogeen en als smaakversterker. Galangal heeft een positief effect op de bloedsomloop en het centrale zenuwstelsel. Ook kan men rekenen op een sterker denk- en concentratievermogen. Galangal bevordert de eetlust en is goed voor de bloedcirculatie van het lichaam en de hersenen. Het kruid bevordert daarmee de gezondheid en vitaliteit.